niedziela, 20 stycznia 2013

Produkty bogate w błonnik

Błonnik pokarmowy odgrywa bardzo ważną rolę w żywieniu i jest podstawowym suplementem zdrowej diety.Błonnik,czyli włókno pokarmowe,reguluje działalność flory jelitowej,obniża poziom cholesterolu,hamuje uczucie głodu,ogranicza aktywność soków trawiennych,oczyszcza układ pokarmowy z toksyn.Ze względu na te właściwości produkty bogate w błonnik powinny stanowić podstawę diety każdego dbającego o swoje zdrowie!Warto pamiętać,że większe ilości błonnika znajdziemy w produktach surowych,niż tych przetworzonych.Poznaj produkty bogate w błonnik! 
Produkty bogate w błonnik: 
Otręby,kasze,naturalne płatki zbożowe,niełuskany ryż,pieczywo razowe i pełnoziarniste,owoce i warzywa:brukselka,kapusta,kalarepa,brokuły,zielony groszek,porzeczki,agrest,jeżyny,maliny oraz suszone morele i śliwki. 
Dzienne spożycie błonnika powinno wynosić od 20 do 40 gramów.Produkty bogate w błonnik szczególnie zalecane są osobom cierpiącym na otyłość,cukrzycę,miażdżyce i kamice nerkową.Jeśli chcemy dostarczyć organizmowi dużo błonnika dobrze jest wybierać te produkty,które możemy zjeść w całości bez uprzedniego obierania ich ze skórki.Dobrym wyborem będą m.in.maliny,jeżyny i porzeczki,które jemy wraz z pestkami.Również poza sezonem produkty bogate w błonnik mogą stanowić nieodłączną część naszej diety.Szczególnie polecamy suszone śliwki i morele,orzechy oraz jabłka i cytryny.Produkty bogate w błonnik jedz na zdrowie!

1 komentarz: