Owoce bogate w witaminę C
Największą ilość witaminy C zawierają świeże owoce.Właściwie przetworzone owoce także nie są w nią ubogie.Spośród wszystkich owoców największa ilość tej witaminy znajduje się w owocach cytrusowych.Należy jednak pamiętać,że są one również silnymi alergenami.Szczególnie należy zwrócić na to uwagę u kobiet ciężarnych.Ciąża to okres,w którym zapotrzebowanie na witaminę C jest bardzo duże,jednak jest to także przeciwwskazanie do spożywania owoców cytrusowych.Z cytrusów,duża ilość tej witaminy znajduje się w cytrynie.Jedna,o dziwo,czarna porzeczka zawiera jej trzy razy więcej od cytryny.Dużą ilość witaminy C można znaleźć także w jabłkach,szczególnie w odmianie antonówka.W 100 g jabłka znajduje się średnio 10 mg witaminy C.Dla porównania,w 100 g czarnej porzeczki 177 mg.Należy jednak pamiętać,iż długie przechowywanie owoców w temperaturze pokojowej zwiększa rozkład witaminy C do 15% w ciągu miesiąca.Znamienne działanie na rozkład tej witaminy mają także antyseptyczne środki stosowane do konserwowania owoców.
Warzywa bogate w witaminę C
Bardzo dobrym źródłem witaminy C są pomidory.Jeden,większych rozmiarów,o wadze ok.180 g pokrywa nawet 60% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.Z warzyw dużą ilość witaminy C można znaleźć w różnego rodzaju kapustach.Jej spożywanie ważne jest przede wszystkim w okresie zimowym,gdzie ciężko o świeże owoce i warzywa.W 100 g kapusty kiszonej znajduje się 18 mg witaminy C.Największą ilość witaminy C wśród warzyw zawiera papryka.Spożycie już niewielkiej ilości zielonej papryki wystarczy,aby pokryte było dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.Istotne źródło witaminy C to także ziemniaki.Chociaż 100 g zawiera ok.12 mg witaminy,to jednak w większości polskich domach spożywane są praktycznie codziennie,co sprawia,że dostarcza się jej w dużych ilościach.Najwięcej witaminy C znajduje się tuż pod skórką.Warto wiedzieć, iż wraz z czasem przechowywania ziemniaków ilość tej witaminy spada nawet o 50%.Bogate w witaminę C są także niektóre drzewa i krzewy,szczególnie berberys,rokitnik czy wszystkim znana jarzębina.Owoce berberysu mogą zawierać nawet 10 razy więcej witaminy C niż cytryna.Napary z owoców zalecane są przy grypie czy przeziębieniu.Można je także stosować do wyrobu win,konfitur czy sosów.Kalina czy żurawina również są dobrym źródłem tego cennego składnika.Można z nich otrzymać wino,nalewki,soki czy galaretki.Wszyscy dokładnie wiedzą,jak wygląda jarzębina,ale większość nie jest świadoma,iż jest ona bardzo dobrym źródłem witaminy C.Przyrządza się z niej herbatki,wódki czy likiery.
Rola witaminy C w organizmie
Naturalna witamina C spełnia w organizmie człowieka wiele istotnych funkcji.Oto wybrane z nich:
- podnoszenie odporności organizmu,
- uczestnictwo procesie przemiany materii(przenoszenie elektronów),
- współuczestnictwo w syntezie kolagenu(dzięki temu rany szybciej się goją,a kości szybciej zrastają),
- współdziałanie w procesie regeneracji witaminy E,
- działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne w odniesieniu do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych,
- przeciwdziałanie procesowi utleniania wywołanemu przez wolne rodniki,
- uczestnictwo w wytwarzaniu czerwonych krwinek.
Witamina C odgrywa niezwykle ważną rolę w organizmie,toteż skutki niedoboru tej witaminy mogą mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.Oto niektóre z nich:
- osłabiona odporność,
- apatia,zmęczenie,brak apetytu,bóle mięśniowe,
- obrzęki i krwawienie z dziąseł tzw.szkorbut(gnilec),
- zwiększona łamliwość kości i wolniejsze gojenie się ran(problemy te wynikają z niedoboru kolagenu w organizmie),
- nieprawidłowości w przemianie kwasów tłuszczowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz